Årets smyckestrender

I år får smyckena verkligen ta plats. Glöm diskreta pärlhalsband och tunna guldringar i öronen: nu är smyckena blaffiga, färgstarka och allt annat än ursäktande. Trenden andas sextiotal och hämtar inspiration från både havet, naturen, kyrkan och futurismen – lite som en katolsk, italiensk hemmafru i någon gammal fiskeby vid Medelhavet. Om du har sett The talented mr Ripley med Gwyneth Paltrow och Matt Damon vet du precis. Den mer sparsmakade väljer att plocka något ur inspirationskakan, den oblyga väljer både smycken, örhängen och armband ur årets trendkollektioner. Oavsett vilken del av trenden du faller för hittar du dina smycken billigt online på smycca.se. Var inte blyg, utan inspireras av den vilda men samtidigt återhållsamma trenden.

  • Stora örhängen. Riktigt stora. Många av de stora modehusen visar örhängen som går ända ner på axeln. Marni går i bräschen för sextiotalstrenden, och har skapat många stora örhängen i plast, i starka färger och geometriska former. Dolce & Gabbana visar färgstarka stenar i orientaliska former och lysande färger.
  • Katolicism. Det blingiga korset återkommer hos flera modeskapare, både i halsband, armband och örhängen. Lanvins kors är superstort och täcker hela bröstkorgen.
  • Havet. Versace visar en guldring i form av en sjöstjärna, och Chanel pryder vått hår med pärlor, som på en riktig sjöjungfru. Givenchy har skapat ett halsband i form av en enorm hajtand.
  • Naturen. Blommor, elefanter, apor och vingar – du hittar allt detta i årets smyckekollektioner.

Det här är såklart bara ett axplock av alla de sköna trender som finns att inspireras av. En trend som kan vara lite lättare att haka på är armbandet, som är något för den som inte vill ta jättemycket plats med sina smycken. Fendi visar både breda och tunna armband staplade på varandra, som andas tidigt sextiotal och etniska mönster med inslag av kitsch. Hermès har skapat enkla runda läderarmband i varm gyllenbrun ton och dekorativ vit söm. Flera modehus visar också metalliska armband och vassa futuristiska former. Smyckesåret kan helt enkelt sammanfattas som spretigt och motstridigt, med en mångfacetterad helhetsbild som definitivt är elegant. Inspireras av helheten eller detaljerna och skapa din egen tolkning, som inte alls behöver vara en kopia från de stora modehusen.