Kläder att vara kvinna i

Feminina detaljer. Mjuka skärningar. Lugna färger. Plagg för både fest och vardag. Vila kläder är just så – anpassade efter livet, istället för tvärtom. Men vad är egentligen kvinnliga kläder? Kvinnomodet har växlat och förändrats över århundraden. Vad som klassats som feminint ett visst sekel eller årtionde har nästa betraktats som något manligt. På samma sätt som kjolen eller klänningen varit bannlyst för västerländska män under långa tider har kvinnor inte fått bära byxor. Men när man talar om detta glömmer man ofta bort undantagen – till exempel att män har burit klänningsliknande plagg i andra delar av världen i långa tider, och gör det än idag. Här i Europa är kilten en kjol för män, liksom den grekiska, makedonska och albanska fustanellan. Under antiken och medeltiden var tunikan det vanligaste plagget för alla, oavsett kön. Under första kriget blev det vanligare för kvinnor att bära byxor, eftersom de fick ta över männens jobb och åta sig andra arbetsuppgifter än tidigare. Detta bidrog till att göra kvinnobyxan allt vanligare som fritidsplagg under 20- och 30-talen. Marlene Dietrich och Katharine Hepburn blev ofta avporträtterade i det praktiska plagget.

Idag är gränserna mellan vilka kläder som passar för kvinnor och män allt mer uppluckrade. Att barn experimenterar med olika sorters plagg och kostymer och på så vis utforskar olika könsroller blir allt mer okej. Ändå ses det inte med helt blida ögon – åsikterna är många. För hundra år sen kläddes alla barn likadant: i kolt och ljus hätta. Idag är vi mer benägna att understryka om barnen är pojkar eller flickor och betona det med hjälp av klädseln.. Att sköna kläder med mjuka skärningar alltid är att föredra oavsett könsidentitet kommer nog att vara en sanning som varar betydligt längre än påståendet att kjol skulle vara ett plagg enbart för kvinnor. Det säger Kristina Henkel, som är jämställdhetskonsult i skola och förskola.

– Vad vi tycker är kvinnligt och manligt är föränderligt. Vi kommer nog att skratta åt det i framtiden, att man i vår tid tyckte män i klänning var suspekt.