Omaka strumpor hyllar olikheter

Kan strumpor göra skillnad? Ja, det kan de – fråga bara tioåriga Nathea Anemyr som skapade ett Facebook-upprop som lockade över 40 000 personer att delta i hennes event att alla skulle ha omaka strumpor på sig under en dag. Men varför gjorde hon detta? På grund av sin syster.

udda strumpor MINDREAlla är vi olika och det är något som är bra. Det var precis vad tioåriga Nathea Anemyr ville uppmärksamma oss på när hon i mars fick mer än 40 000 personer att tacka ja till att bära udda sockor i mars detta år, vilket gick att läsa om ibland annat Göteborgs-Posten. Och tack vare att det blev en så pass bra uppslutning på hennes event, vilket hon skapade på Facebook så är planen att även köra eventet igen 2016, så om du liksom de flesta utav oss endast äger helsvarta strumpor kan det vara en god idé att klicka in dig hos softsocks.se och beställa hem lite färgglada par så att det verkligen syns att du har omaka sockor på dig.

Natheas syster har Downs syndrom

Anledningen till att Nathea blivit så engagerad i frågan är tack vare sin storasyster Noelle som har diagnosen Downs syndrom, men som Nathea i alla fall tycker är världens bästa syster. Och det var just denna tanke om att vara annorlunda som fick henne att starta sin kampanj som hon valde att döpa till Rocka sockorna, skriver Vimmerby tidning. Så när hon skulle välja datum till kampanjen föll det sig alltså naturligt att boka in eventet den fredagen den 20 mars eftersom att lördagen efter, alltså den 21 mars, nämligen är World Down Syndrome Day – men då är det inga barn i skolorna och det var först och främst till sina klasskamrater som eventet ursprungligen riktades till. Men som vi nu vet med facit i hand så var det inte endast hennes klasskamrater som tog initiativ till de udda strumporna. När tidningen Metro skrev om händelsen hade deltagarantalet stigit från 40 tusen personer till hiskeliga 240 000 personer tackat jag av omkring 1,1 miljoner inbjudna – som kanske bytte strumpor men inte skrev det på Facebook.

Så gick eventet till:

  • Ha omaka strumpor för att sprida budskapet: ”Det är bra att vara annorlunda!”
  • Närmare 300 000 personer deltog
  • Kampanjen syntes även under hashtagen #rockasockorna